Και φέτος το σχολείο μας συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα. Καθημερινά λίγο πριν το σχόλασμα μοιράζεται το γεύμα στους μαθητές του 3ου Δ.Σ. Αχαρνών. Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα διατροφής των σχολικών γευμάτων και υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. α3, του άρθρου 1, της με αρ. πρωτ. Φ.14/ΦΜ/133730/Δ1/8-8-18 Υ.Α. (ΦΕΚ 3508Β’/21-8-2018). Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» για το σχολικό έτος 2018-19 αφορά 153.367 μαθητές, από 954 δημοτικά σχολεία.
Περίοδος: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΜΗΝΕΣ (Νοέμβριος έως και Μάρτιος) |
|||||
|
Δευτέρα |
Τρίτη |
Τετάρτη |
Πέμπτη |
Παρασκευή |
1η εβδομάδα |
-Κοτόπουλο -Ρύζι - Σαλάτα |
-Μακαρόνια με 4-5 κουταλιές της σούπας κιμά - Σαλάτα |
Φιλέτο ψαριού -Ρύζι ή πατάτες - Σαλάτα |
-Κρέας μοσχαρίσιο -Ρύζι - Σαλάτα |
-Αρακάς κοκκινιστός ή λεμονάτος - Ψωμί -Τυρί φέτα - Σαλάτα |
2η εβδομάδα |
- Φιλέτο ψαριού (πέρκα - Ρύζι ή πατάτες - Σαλάτα |
-Μπιφτέκια μοσχαρίσια -Ρύζι - Σαλάτα |
-Όσπρια (φακές - Ρύζι - Τυρί φέτα - Σαλάτα |
- Κοτόπουλο -Ρύζι - Σαλάτα |
-Σπανακόρυζο -Ψωμί ολικής άλεσης -Τυρί φέτα - Σαλάτα (λάχα |
Περίοδος: ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΙ ΜΗΝΕΣ (Απρίλιος – Ιούνιος και Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) |
|||||
|
Δευτέρα |
Τρίτη |
Τετάρτη |
Πέμπτη |
Παρασκευή |
1η εβδομάδα |
-Κοτόπουλο -Ρύζι - Σαλάτα |
- Μακαρόνια με 4-5 κουταλιές της σούπας κιμά - Σαλάτα |
-Φιλέτο ψαριού (πέρκα ή γλώσσα ή βακαλάος ή παγκάσιους) -Ρύζι - Σαλάτα |
-Κρέας μοσχαρίσιο -Ρύζι - Σαλάτα |
-Σπανακόπιτα (με τυρί φέτα) -Ομελέτα -Σαλάτα |
2η εβδομάδα |
- Φιλέτο ψαριού - Ρύζι - Σαλάτα |
-Μπιφτέκια μοσχαρίσια -Ρύζι -Σαλάτα |
-Όσπρια - Ρύζι ή Ψωμί - Τυρί φέτα - Σαλάτα |
-Κοτόπουλο φούρνου -Ρύζι - Σαλάτα |
-Φασολάκια -Ψωμί ολικής άλεσης -Τυρί φέτα -Σαλάτα |
Τα σχολικά γεύματα έχουν παρασκευαστεί για να μοιράζονται στην/στις αίθουσα/ες ακριβώς πριν την έναρξη της σίτισης, ώστε να παραμένουν στις ασφαλείς θερμοκρασίες συντήρησης. Σε όποιες τυχόν περιπτώσεις η κατανάλωση του γεύματος δε γίνεται εντός του σχολείου και βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών (π.χ. έκτακτη πρόωρη αποχώρηση μαθητή από το σχολείο), εφιστάται η προσοχή στην τήρηση των όρων που θέτει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών:
Τα γεύματα να διατηρηθούν υπό ψύξη, με την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία τους θα φτάσει τους 4 βαθμούς Κελσίου εντός 2 ωρών από το σερβίρισμα. Σε αυτή την περίπτωση τα γεύματα μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο και να καταναλωθούν, αφού ξαναζεσταθούν στους 74 βαθμούς Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα.
Σε κάθε περίπτωση, ουδεμία ευθύνη προκύπτει για τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του προγράμματος και το σχολείο η κατανάλωση των γευμάτων εκτός σχολικού πλαισίου.
Το κάθε προσφερόμενο γεύμα είναι ατομικά συσκευασμένο ανά είδος (ζεστό φαγητό και σαλάτα) σε πλαστικούς περιέκτες μιας χρήσεως (C-PET, A-PET & PP), που κλείνουν αεροστεγώς, ώστε να μην επιτρέπουν τις διαρροές κατά τη μεταφορά και να προστατεύουν τα τρόφιμα από σκόνη, έντομα και άλλες ρυπάνσεις. Το ψωμί είναι συσκευασμένο σε κλειστές ατομικές συσκευασίες.
Κάθε συσκευασία συνοδεύεται από χαρτοπετσέτες και κατάλληλα πλαστικά πιρούνια ή κουτάλια - κατά περίπτωση - καθώς και μαχαίρια (χωρίς προεξοχές και ανωμαλίες) μιας χρήσεως.
Σε κάθε συσκευασία αναγράφεται η ημερομηνία παρασκευής και τα συστατικά του γεύματος (π.χ. σαλάτα εποχής και κυρίως ζεστό πιάτο).
Τα γεύματα είναι τοποθετημένα σε ειδικούς θερμοθαλάμους μεταφοράς τροφίμων με τον ασφαλή ενδεδειγμένο τρόπο. Οι σαλάτες μεταφέρονται σε ψυκτικούς θαλάμους.
Τα γεύματα παραδίδονται στα σχολεία εντός του χρονικού διαστήματος 10:00 -13.00. Ο ανάδοχος υποχρεούται να αφήσει τις μερίδες των γευμάτων σε θερμοθαλάμους και τις σαλάτες σε ψυκτικούς θαλάμους, τους οποίους παραλαμβάνει την επόμενη σχολική ημέρα.
—————